Philidor A - Leiderdorp A 3-5

Twee dagen na een pijnlijke en onterechte nederlaag in de KNSB-wedstrijd tegen ASC, mocht ons eerste team aantreden in de competitie van de Leidse Schaakbond. Met zes dezelfde spelers een mooie kans om revanche te nemen, maar dat moest wel gebeuren tegen een van de sterkste teams uit de klasse: Philidor A.

Er was slechts één bord waar wij een hogere rating hadden, maar gelukkig worden partijen niet op rating beslist en werd het voor ons een mooie avond. Vooral het oude gezegde: "wit begint, zwart wint", bleek goed te kloppen.

De eerste zwarte overwinning was helaas voor Philidor. Aan bord 7 kwam Joop prima uit de opening en kreeg een interessante en gelijkwaardige stelling. Helaas werd in het middenspel zijn toren ingesloten en met een kwaliteit minder was het al snel afgelopen.

Op bord 4 maakte Joël mooi gelijk. Zijn tegenstander sloeg met zijn b-pion terug op c3 waardoor hij een zwakke geïsoleerde pion op de c-lijn kreeg. Even later liet wit deze pion in staan, omdat hij dacht dat door een penning op de c-lijn het zwarte paard verloren zou gaan. Joël had echter goed gerekend en zag dat hij altijd deze penning kon ontlopen en dan gewoon een pion overhield. Toen ook de a-pion sneuvelde, gaf wit op.

Op bord 2 volgde de derde zwart-overwinning. Arjen speelde een goede gelijkopgaande partij. In het middenspel gingen de meeste lichte stukken eraf en kwam Arjens dame op b4 een stuk actiever te staan dan de witte dame op b1. Toen het zwarte paard op d1 kon komen, leverde dit snel een matbeeld op met dame en paard.

Op bord 8 speelde Kees een sterke partij. In een scherpe opening kwam een zwarte pion op d4 terecht en een witte pion op d5. Die d5-pion ging er snel af, maar Kees wist de d4-pion te behouden en wikkelde af naar een toreneindspel met een extra pion. De tegenstander offerde nog wel een loper voor een aantal pionnen, maar Kees wist dat zorgvuldig uit te spelen en pakte het punt.

Ook onze vierde zwartspeler, Lo op bord 6, wist het punt over de streep te trekken. Nadat hij met een gelijke stelling uit de opening was gekomen bood hij na a5 remise aan. De tegenstander sloeg dit aanbod bijna direct af, maar binnen enkele zetten liet hij b4 toe wat een vork was op dame en toren waardoor Lo de kwaliteit won. Na een mindere zet kon de tegenstander helaas nog wel een hele koningsaanval opzetten, waardoor de kansen keerden. In wederzijdse tijdnood bood de tegenstander mat-in-een aan, wat ditmaal wel werd aangenomen.

Ook de zesde partij werd door zwart beslist, al zag dat er lang niet zo uit. Lucas op bord 5 kwam in een hele dichtgeschoven stelling terecht waarin hij iets beter leek te staan en zocht naar een mogelijkheid om de stelling te openen voor zijn torens. Hierin werd hij alleen iets te ambitieus en toen de zwarte dame de stelling in kon komen, was dat opeens niet meer goed te verdedigen.

Met de stand van 4-2 na zes gewonnen zwartpartijen moesten Martijn en Koert minimaal nog een halfje binnenhalen met de witte stukken. Koert op bord 3 had in een hele scherpe opening een pion gewonnen op c6, maar er zaten zoveel dreigingen in de stelling dat beide spelers na 15 zetten al in tijdnood kwamen. In de complexe ontwikkelingen die volgden, won Koert eerst wat materiaal, maar moest dat even later weer deels teruggeven, waarna het voordeel niet meer genoeg was om te winnen. Maar met een remise haalde hij wel mooi de twee matchpunten binnen en het eerste halfje voor wit die avond.

Martijn had op bord 1 tegen de sterke Guido Bakker ook een lastige partij. Na een scherpe opening hield wit een kwetsbare geïsoleerde pion over en zwart wachtte rustig af tot het goede moment om die pion te winnen. Hij koos echter het verkeerde moment, waarmee Martijn door een tactisch trucje kon afwikkelen naar een gelijk toreneindspel met beide vijf pionnen. In tijdnood is dat alleen nog steeds enorm verraderlijk en de engine vond twee momenten waarop zwart met secuur spel had kunnen winnen. Achter het bord werden die gelukkig niet gevonden en wist Martijn het halfje veilig te stellen.

Al met al een hele knappe 5-3 overwinning op een van de sterkste teams uit de klasse. Op woensdag 10 november mogen we thuis aantreden tegen het enige team dat nog sterker is, LSG A, dus dat belooft een mooie kraker te worden.