Op een zomerse lentedag mochten we voor de laatste ronde naar Amsterdam waar Caïssa 4 onze tegenstander was. Na overwinningen in de vorige twee ronden waren we flink geklommen op de ranglijst, maar zelfs met 8 punten uit 8 wedstrijden waren we in deze spannende poule nog niet helemaal veilig. Maar het moest wel heel raar lopen, zouden we nog degraderen. Enig rekenwerk vooraf leerde dat we met 2,5 bordpunten hoe dan ook veilig waren. En dat moest toch lukken. Voor onze tegenstanders lagen de zaken anders. Om het in eigen hand te houden moesten zij met 5-3 van ons winnen en bij een nederlaag waren zij zeker gedegradeerd.
We speelden in een mooi oud gebouw en we zagen na aankomst op de benedenverdieping al een mooie speelzaal. Die bleek echter bestemd voor een scholenkampioenschap. Het werd beneden dan ook een gezellige drukte. Wij speelden een paar verdiepingen hoger. De ruimte waar we speelden was op zich prima, maar door de zon die erop stond, was het wel wat benauwd.
Koert hoefde er echter niet lang te verblijven. Binnen een half uur was hij klaar! Hij speelde met wit theorie waarvan hij wist dat zwart beter niet de pion op b2 kon slaan. Dat deed de zwartspeler echter wel. (De bekende uitspraak luidt: “Slaan op b2 is altijd slecht”.) Toen zwart daarna met Da5 ook nog de pion op a2 dacht te kunnen pakken, was het helemaal gedaan. Met een kleine combinatie kon Koert de toren op h8 winnen: 1-0. Zo’n punt via een bekend openingstrucje is natuurlijk een enorme meevaller.
De benodigde 2,5 punten kwamen nu wel heel erg in zicht. Helemaal toen Rolf na iets meer dan een uur spelen al de 2-0 kon noteren. Rolf offerde met zwart een pion die de witspeler ten koste van zijn koningsstelling ging verdedigen. Met een heel fraai stukoffer ging Rolf vervolgens dwars door de witte stelling heen. Rolf had zo veel dreigingen dat de witspeler een simpel mat overzag. Rolf en Koert hadden dus een korte schaakmiddag. Met de punten op zak, het mooie weer, en de gezellige tuin, was dat echter zeker geen straf!
Het klassebehoud werd officieel met de remise van invaller Mark. Vanwege zijn gedegen speelwijze, ook tegen goede tegenstanders, speelde hij op een hoog bord. En hij maakte het weer helemaal waar! Met zwart wist hij wits openingsvoordeel al snel te neutraliseren en op een gegeven moment wikkelde hij af naar een eindspel met ongelijke lopers. Een prima en heel gedegen remise. Tussenstand 2,5-0,5 in ons voordeel en veilig!
Het had zelfs 3,5-0,5 kunnen worden. Ivo overzag met zwart vlak na de opening een kleine combinatie en verloor daarbij een pion. Even later ging zijn tegenstander echter in de fout. Met een aftrekaanval kon Ivo een stuk buit maken. Daarna ging Ivo goed verder en won hij nog een kwaliteit. Zijn tegenstander had wel nog een koningsaanval, maar het punt leek toch binnen. De witte h-pion kon echter de koningsstelling van Ivo openbreken en na een combinatie kon wit Ivo’s dame winnen. Geen 3,5-0,5 maar 2,5-1,5. Zeker voor onze tegenstanders van belang die nog konden hopen op klassebehoud.
De posities op de andere borden waren echter overwegend in ons voordeel. Michael speelde voor de afwisseling weer eens met wit, en had een vrij rustige partij, waarbij hij steeds een klein voordeel had. Zijn tegenstander bood remise aan, maar Michael speelde terecht door. De stelling was objectief gezien misschien wel gelijk, maar zijn tegenstander moest moeite doen om binnen de remisehaven te blijven. Dat lukte hem niet. Michael wist met toren en paard een fraai matnet te creëren! Een mooie afsluiting van een prachtig seizoen voor Michael met een score van maar liefst 7,5 uit 9!
Ook Giel heeft een heel goed seizoen (6,5 uit 8). Ook nu speelde hij weer een prima partij. Met wit wist hij na een kleine onnauwkeurigheid van zwart een sterke vrijpion op d6 te creëren. Daarmee domineerde Giel de stelling. Zwart kon met moeite nog afwikkelen naar een lopereindspel, maar omdat Giel zijn koning naar c6 kon krijgen werd de witte vrijpion toch doorslaggevend. Een prima partij die de overwinning veilig stelde: 4,5-1,5.
Vervolgens kon Wim met wit helaas zijn stelling niet houden. Zijn tegenstander deed in de opening een manoeuvre die Wim niet kende. Wim reageerde hier niet helemaal goed op, waardoor zwart een hele sterke loper kreeg in de witte koningsstelling. De witte plannen op de damevleugel waren te langzaam. Zijn tegenstander wist met sterk spel op de andere vleugel sneller toe te slaan.
Zoals vaker was Niels als laatste bezig. De stelling was lange tijd gelijkwaardig. Zijn tegenstander had met wit meer ruimte. Niels had echter velden voor zijn paarden gecreëerd waar hij op de langere termijn gebruik van kon maken. Niels ruilde op een gegeven moment een stuk die ten koste ging van zijn pionnenstructuur, maar hem wel activiteit op beide vleugels gaf. Die activiteit bleek doorslaggevend. Niels wist fraai met zijn stukken binnen te komen op de damevleugel. Wit dacht nog met een kwaliteitsoffer tegen een pion de boel te redden, maar door een truc bleek het geen kwaliteitsoffer maar torenverlies. Een goede overwinning van Niels!
Eindstand 5,5-2,5 in ons voordeel. Al met al een goede en vrij makkelijke overwinning. Met drie overwinningen in de laatste drie ronden hebben we ons veilig gespeeld in deze spannende poule en zijn we zelfs nog vierde geworden. Als we in het begin van het seizoen wat minder steken hadden laten vallen, was er misschien nog meer mogelijk geweest. Maar volgend seizoen nieuwe kansen!!